3241 2 800 0 1.85  2

Δύο νέες ενότητες διαθέσιμες στην ψηφιακή πλατφόρμα eKEDiTH experience της ΚΕΔΗΘ!

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της ΚΕΔΗΘ, Europe Direct Information Center, εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε δύο νέες “πράσινες” ενότητες, οι οποίες είναι πλέον προσβάσιμες από όλους τους εγεγγραμμένους μικρούς μας φίλους ηλικίας 5- 12 ετών!

Linear Graphics X 2 213kb 2 600x303

Ενότητα 1- Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η γη μας «σκουπιδοαρρώστησε»

Ο πλανήτης μας νοσεί,

είναι άρρωστος πολύ.

Η γη μας έχει πυρετό

γρήγορα να φέρετε γιατρό!

Η σωστή ανακύκλωση συσκευασιών δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Διαχωρίζουμε πάντα τα υλικά συσκευασίας, τα καθαρίζουμε από υπολείμματα τροφών και τα απορρίπτουμε στον κάδο με το σωστό χρώμα. Και έτσι η ανακύκλωσης συσκευών μετατρέπεται σε ένα όμορφο και ευχάριστο παιχνίδι. Το σκουπίδι μας μπορεί να γίνει πάλι χρήσιμο και να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ζωής, αρκεί να του «συμπεριφερθούμε» με το σωστό τρόπο. Η επιτυχία  όλων των ειδών της ανακύκλωσης εξαρτάται από εμάς. Δεν πετάμε πια τις συσκευασίες, τις ανακυκλώνουμε.

Ένα μικρό «κλικ» αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή και συμβάλλουμε όλοι δραστικά στην προστασία του πλανήτη.

Ενημερωνόμαστε, βελτιώνουμε τις καθημερινές μας πρακτικές, προστατεύουμε το περιβάλλον, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας.

Η συνειδητοποίηση πως το περιβάλλον δεν αποτελεί μια ανεξάντλητη πρώτη ύλη και πως επηρεάζεται από τη στάση και τον τρόπο ζωής μας, οδηγεί στην οργάνωση όλο και περισσότερων δράσεων ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση πρώτων υλών περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και αυξάνουν την ανάγκη για όλο και περισσότερους χώρους διαχείρισής τους.

Στα φυσικά οικοσυστήματα, αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό,  αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο, και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Η συμμετοχή μας στην ανακύκλωση αποτελεί στάση ζωής και δείχνει το σεβασμό μας για το περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Θέλεις να γίνεις ξεφτέρι στην Ανακύκλωση και να βοηθήσεις τους γονείς και τους φίλους σου να αντιληφθούν τη σημασία της για τη ζωή μας;

Ξεκίνα με την πρώτη δραστηριότητα που είναι ανοιχτή στην πλατφόρμα! Κάθε φορά που ολοκληρώνεις με επιτυχία την κάθε δραστηριότητα, θα ξεκλειδώνεις το επόμενο επίπεδο!

Img 1 2 600x404

Ενότητα 2- ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ; ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το μεγαλύτερο σύγχρονο παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Οφείλεται κατά βάση στις εκπομπές ‘αερίων του θερμοκηπίου’ από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η θέρμανση και οι μεταφορές. Το λιώσιμο των πολικών πάγων, η αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι οι πρώτες ενδείξεις των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα. Οι εκπομπές σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επηρεάζουν τους ανθρώπους οπουδήποτε.

Η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης είναι ένας αγώνας που πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από το πόστο του. Μετρώντας το οικολογικό μας αποτύπωμα, μπορούμε όλοι να αξιολογήσουμε την πίεση που ασκούμε στον πλανήτη και να αναλάβουμε προσωπική και συλλογική δράση για την υποστήριξη ενός κόσμου όπου η ανθρωπότητα θα ζει εντός των ορίων της Γης. Η αλλαγή είναι δυνατή και οφείλουμε όλοι να δράσουμε για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ξεκινώντας από τις καθημερινές μας επιλογές.

Το σύνθημα μας είναι :«Ας κάνουμε τη Γη cool ξανά».

Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη της πολυπόθητης κλιματικής ουδετερότητας υιοθετώντας έναν πράσινο τρόπο ζωής. Εμπρός, λοιπόν, για ένα μέλλον όπου άνθρωπος και φύση θα  συνυπάρχουν αρμονικά.

“Θέλω να συμπεριφέρεστε σα να έχει πάρει φωτιά το σπίτι μας, γιατί έχει πάρει». Γκρέτα Τούνμπεργκ, ακτιβίστρια.

Θέλεις να γίνεις μέλος του Τάγματος των Υπερασπιστών της Γης;

Για να αποκτήσεις τον εξοπλισμό του Υπερασπιστή της Γης, ξεκίνα με την πρώτη δραστηριότητα που είναι ανοιχτή στην πλατφόρμα! Κάθε φορά που ολοκληρώνεις με επιτυχία την κάθε δραστηριότητα, θα ξεκλειδώνεις το επόμενο επίπεδο!