15thcsp Visuel 750px
Η έννοια της πόλωσης αναφέρεται στην όξυνση των απόψεων ή των θέσεων. Μπορεί να βασίζεται σε συγκεκριμένες ιδεολογίες ή να αφορά ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο φαινόμενο, το οποίο δεν είναι αυτό καθαυτό αρνητικό. Η πόλωση μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ανοικτής και πλουραλιστικής κοινωνίας, η οποία αφήνει περιθώριο για την ελευθερία της έκφρασης σχετικά με ζητήματα που είναι σημαντικά ή ευαίσθητα για την κοινή γνώμη, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID19, ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η μετανάστευση.
Όπως έχει επισημάνει η ΕΟΚΕ, «ο δημόσιος διάλογος, ο οποίος δεν περιορίζεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, αποτελεί το θεμέλιο μιας συμμετοχικής κοινωνίας, χωρίς την οποία η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Ο αποκλεισμός οποιασδήποτε φωνής από τον δημόσιο διάλογο μπορεί να οδηγήσει, και έχει οδηγήσει στο παρελθόν, σε κοινωνικές εντάσεις και βία». Ο ανοικτός διάλογος αποτελεί ουσιώδες χαρακτηριστικό της ζωντανής δημοκρατίας. Η διατύπωση διαφορετικών, ακόμη και ακραίων απόψεων, και η διαφωνία με αυτές μπορεί να εμπλουτίσει τον δημοκρατικό διάλογο, να προάγει τον ακτιβισμό και να αποτελέσει κινητήριο μοχλό αλλαγής.
Σε μία υγιή δημοκρατία, η αντιπαράθεση αυτή οδηγεί σε πραγματικό και εποικοδομητικό διάλογο και, τελικά, σε συναίνεση. Η συναίνεση είναι η έκφραση ενός κοινού οράματος για το μέλλον και ενός συμβιβασμού που παρέχει συγκεκριμένες απαντήσεις στα πλέον πιεστικά κοινωνικά ζητήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη μετάβαση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία όλων.
15thcsp Visuel 750px
Για την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), ο σκοπός του Βραβείου, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο, είναι να επιβραβευτούν και να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες φυσικών προσώπων (δηλαδή ιδιωτών) και/ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (δηλαδή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κ.λπ.) που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ολοκλήρωσης.
Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 7 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 10.00 (ώρα Βρυξελλών). Θα δοθεί το συνολικό ποσό των 50 000 ευρώ σε πέντε, κατ’ ανώτατο όριο, νικητές.
Έντυπο ηλεκτρονικής υποψηφιότητας:
Πληροφορίες:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=915075070666678&set=a.464499455724244
https://www.instagram.com/p/DA5PNRio8ny/?utm_source=ig_web_copy_link