Beige Aesthetic Women Instagram Story Η ιστορία σας

 

Συμμετέχοντας στην εβδομάδα εκδηλώσεων προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο “ΑΠΟΥΣΙΕΣ στη Ζωή και στην Τέχνη” (4-14/03/2024) το EUROPE DIRECT  Θεσσαλονίκης παρευρέθηκε στο Σχολικό Συγκρότημα “Ευκλείδης” για την ανακοίνωση της έναρξης ενός έργου σχετικού με τη συγκέντρωση δεδομένων έμφυλου πρίσματος στον δημόσιο χώρο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά από το 2011 στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας φύλων, σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητα Φύλων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ιδίως μετά την ψήφιση του νόμου περί Ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων
του 2019, μπορούν να βελτιώσουν τη θέση αυτή, ενεργοποιώντας την υφιστάμενη νομοθεσία και χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες καλές πρακτικές. Πέραν των διαστάσεων θέσπισης και ενεργοποίησης της νομοθεσίας, οι ίδιοι οι πολίτες, οι γυναίκες, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις επιπτώσεις των υφιστάμενων πολιτικών, αξιοποιώντας εργαλεία και εκκινώντας δράσεις που εισάγουν στη δημόσια σφαίρα και πρακτική την οπτική του φύλου, ξεκινώντας από το επίπεδο της καθημερινότητάς τους: τον δημόσιο χώρο.

Η έναρξη του έργου ανακοινώθηκε από την επικεφαλής του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης, κ. Όλια Παναγιωτοπούλου, και πλαισιώθηκε με παρουσιάσεις των κ. Ειρήνη Φιλοκώστα, μέλος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης, κ. Μπρουζούκη Μαρία από την Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης και κ. Ομουρίδου Κατερίνα από το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης.

Bccd2a00 9d2b 4d0f 8701 596acd8d5323F2236297 1af7 4511 A536 43b6a1a3dd06  975e9888 Df70 4c4e Bd0c A08477b4d100D58a5968 6cb2 4847 9247 80483e33a66a

Μέσω του έργου, θα δημιουργηθεί μια κρίσιμη ομάδα, η οποία θα λειτουργήσει συνεκτικά και πολλαπλασιαστικά για την ορατότητα των γυναικών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη της οπτικής του φύλου στους δημόσιους χώρους. Οι νέοι και νέες εθελοντές και εθελόντριες θα υποδείξουν στον χάρτη του Δήμου Θεσσαλονίκης τις περιοχές που χρήζουν μέριμνας ώστε να διασφαλιστεί η κινητικότητα των γυναικών στον δημόσιο χώρο χωρίς φόβο επιπτώσεων από την επιλογή της πορείας τους, την ώρα της μετακίνησής τους κ.λ.π. (σκοτεινά πάρκα, δρόμοι χωρίς φωτεινά πεζοδρόμια, στενά με μεγάλη κινητικότητα κ.ά.).  Το σχολικό συγκρότημα “Ευκλείδης”, το οποίο στεγάζει πάνω από 400 μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς, επιλέχθηκε για την ανακοίνωση της έναρξης του έργου ακριβώς για να κινητοποιήσει τις νέες και τους νέους που θα αποτελέσουν την κρίσιμη ομάδα. Πέρα από μια καταγραφή έμφυλων δεδομένων αξιολόγησης της δημόσιας σφαίρας, το έργο αποτελεί και μια πρακτική άσκηση στην ενεργό πολιτειότητα.