Cover επαψυ Podcast

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).
Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Ευρωπαικής Πληροφόρησης πραγματοποίησε μια συνέντευξη με τον καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλη Μποζίκα, ο οποίος έχει την επιστημονική εποπτεία της Μονάδας «Πνοές SKG». Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» της AμΚΕ ΕΠΑΨΥ παρέχει  ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε άτομα ηλικίας 17-35 ετών, τα οποία βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο, καθώς και στις οικογένειές τους κι εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο 2023.

Στο podcast συζητήθηκε η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία στην Ε.Ε στο πλαίσιο της προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, το στίγμα και τις διακρίσεις που υφίστανται οι ασθενείς με ψυχική νόσο και οι συνέπειές του, η ψυχική υγεία των γυναικών και η αναγνώριση της ως ξεχωριστού πεδίου έρευνας και φροντίδας στην ψυχιατρική καθώς και η κλιματική αλλαγή και συνέπειές της στην ψυχική υγεία, ανάμεσα σε άλλα θέματα.

Το Κέντρο Ευρωπαικής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη- ΚΕΔΗΘ ευχαριστεί θερμά τον κύριο Μποζίκα για το χρόνο του και τo GRDiscovery για την παραγωγή του podcast.