2

ΚΕΝΤΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT Κεντρικής Μακεδονίας (PERROTIS COLLEGE – Αμερικανική Γεωργική Σχολή))

EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη-ΚΕΔΗΘ

Πληροφορίες: Κατερίνα Ρουμελιώτη (2310 492853),

Όλια Παναγιωτοπούλου (2313317353)

E-mail: europedirect@afs.edu.gr, europedirect.thessalonikis@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 09 Μάϊου 2023 18:30 – 21:00

Αποθήκη Α΄- Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη-ΚΕΔΗΘ  και  EUROPE DIRECT Κεντρικής Μακεδονίας (με φορέα υποδοχής το Perrotis College – Αμερικανική Γεωργική Σχολή) διοργανώνουν – με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα – την προβολή της ταινίας «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης 9 Μάϊου 2023, 18:30 – 21:00 στην Αποθήκη Α΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Την Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», ο οποίος διατύπωσε την ιδέα μιας νέας μορφής πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανής να κάνει αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν, πιο σύγχρονη από ποτέ, θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Τρίτη 9 Μάϊου 2023, 18:30 – 21:00, στην Αποθήκη Α΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης γιορτάζουμε την ημέρα της Ευρώπης με ΔΩΡΕΑΝ προβολή της ισπανικής ταινίας «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» υποψήφιας  για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX 2023. Το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη European Film Academy, αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών και καλεί το ευρωπαϊκό κοινό να πρωταγωνιστήσει ενεργά και να βαθμολογήσει μία ή περισσότερες από τις υποψήφιες ταινίες. Οι υποψήφιες ταινίες ευαισθητοποιούν σχετικά με τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, προάγουν τη συμμετοχή των θεατών σε συζητήσεις για την Ευρώπη με τρόπο που να τους αγγίζει πραγματικά και αντικατοπτρίζουν την ομορφιά και την πολυμορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

H ταινία, η οποία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου, αναφέρεται στη ζωή μιας οικογένειας Καταλανών ροδακινοπαραγωγών που αλλάζει όταν ο ιδιοκτήτης της γης τους πεθαίνει και οι κληρονόμοι του αποφασίζουν να εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκά πάνελ.

Την ταινία θα προλογίσει η κ. Σοφία Αγαλιώτη, κριτικός Κινηματογράφου και πρεσβεύτρια των Βραβείων Κοινού LUX.

Καλούμε τους πολίτες να ανακαλύψουν τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και να βιώσουν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που μας ενώνουν.

Η προβολή θα γίνει με ελληνικούς υποτίτλους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις της ΕΕ.

Screenshot 6

 2 212x300