Europe Day 3 4

Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την ιδέα μιας νέας μορφής πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανής να κάνει αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Η πρόταση αυτή, πιο σύγχρονη από ποτέ, θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ημέρα της Ευρώπης, όπως έχει καθιερωθεί η 9η Μαΐου, γιορτάστηκε χθες το απόγευμα, Δευτέρα 9 Μάϊου 2022, στο Εξωτερικό Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστές τα παιδιά!

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Βλέποντας την Ευρώπη με τα μάτια των παιδιών – Πολιτιστικές Διαδρομές», οι μαθητές- ωφελούμενοι των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΚΕΔΗΘ που συμμετείχαν κατασκεύασαν κούκλες και τις έντυσαν με παραδοσιακές φορεσιές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν τρεις μεγαλύτερες κούκλες, τις οποίες τα παιδιά έντυσαν με παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γερμανίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου και η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ.

Europe Day 2 5

«Με τη σημερινή εκδήλωση ερχόμαστε να αναδείξουμε ότι οι μικροί ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που θα μετουσιώσουν τις ευρωπαϊκές ιδέες σε ευρωπαϊκές αξίες σε αυτόν τον κόσμο όπου θέλουν να ζήσουν», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δρ Δήμητρα Ακριτίδου, ενώ σημείωσε ότι «μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης λέμε στα παιδιά μας ότι σεβόμαστε το παρελθόν και κτίζουμε μαζί το μέλλον για μια ειρηνική Ευρώπη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πλέον το κοινό μας σπίτι. Η 9η Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μας τους Ευρωπαίους, αφού γιορτάζουμε για όλα όσα έχουμε κερδίσει μέσα από την ειρήνη και την αλληλεγγύη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  τονίζοντας ότι βλέπουμε «με πολλή αισιοδοξία το μέλλον για περισσότερη Ευρώπη και για καλύτερη συνύπαρξη των λαών». Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης να πορευτούν στην ειρήνη, στη συνύπαρξη, στην αλληλεγγύη, στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η ιδέα της εκδήλωσης είναι λαμπρή, αφού δίνει τη δυνατότητα να παντρευτούν οι παραδόσεις των διαφόρων κρατών και να μιλήσουμε για ένα κοινό μέλλον». Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον είναι μια αναγκαιότητα σε μια πολύ ταραγμένη εποχή, όπου πρέπει να αναδειχθεί μια Ευρώπη των δικαιωμάτων, της καινοτομίας, της πρωτοπορίας, μια πιο πολιτική και πιο κοινωνική Ευρώπη».

Europe Day 1 5 511x600

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαρακτηριστικά κεράσματα χωρών της ΕΕ, διανομή έντυπου υλικού από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct, μουσική, χορό και χαρούμενες παιδικές φωνές!

279919306 694223385193790 2165599359951339361 N 5 337x600

 

Ευχαριστούμε τα παρακάτω ΜΜΕ για την κάλυψη της εκδήλωσης

https://www.amna.gr/macedonia/article/645268/Thessaloniki-Ekdilosi-gia-tin-Imera-tis-Europis-sto-Dimarcheio-

https://www.makthes.gr/giorti-gia-tin-imera-tis-eyropis-sto-dimarcheio-thessalonikis-fot-561565

https://www.typosthes.gr/thessaloniki/281860_thessaloniki-minima-zerba-gia-tin-imera-tis-eyropis-foto

https://www.palo.gr/macedonia/giorti-gia-tin-imera-eyrwpis-sto-dimarxeio-thessalonikis-na-poreytoyme-stin-eirini/29222618/

https://www.taxidromos.gr/topic/3774480/zervas-imera-europis-laoi-europis-poreutoun-stin-eirini-stin-allileggii-stin-anaptiksi-foto.html

https://www.googlareis.gr/politics/ston-pyrgo-ton-leyko-parapolitika/thessaloniki-ekdilosi-gia-tin-imera-tis-eyropis-sto-dima rcheio

https://newsbase.gr/k-zervas-gia-tin-imera-tis-eyropis-oi-laoi-tis-eyropis-na-poreytoin-stin-eirini-stin-allileggii-kai-1687163.html