Η εμπειρία από τη συμμετοχή στο δίκτυο μεταφοράς RU:RBAN, η διαμόρφωση ενός πλαισίου για τους Αστικούς Κήπους Γειτονιάς στη Θεσσαλονίκη και η παρουσίαση καλών πρακτικών στους τομείς της αστικής ανθεκτικότητας και αστικής γεωργίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Ημερίδας Παρουσίασης των Αποτελεσμάτων του έργου URBACT III RU:RBAN «Resilient Urban Agriculture and Landscapes» που υλοποιήθηκε διαδικτυακά από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ) την Τρίτη 25 Μαΐου μεταξύ 10.30-13.30 με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου και τα σημαντικά οφέλη του για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., ο κ. Σωκράτης Δημητριάδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης, η κ. Ναταλία Βαρσάμη, Πρόεδρος Κ.Ε.ΔΗ.Θ. και η κ. Μαρία Παπουτσή, Εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT.
Η κα. Κοσμοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι «μετά από πολλές καθυστερήσεις και πολλές αντιξοότητες καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο για τους αστικούς κήπους γειτονιάς στην πόλη μας κάτι που ευελπιστώ ότι θα αποτελέσει την απαρχή και για άλλες ανάλογες προσπάθειες. Το έργο άφησε πολύτιμη εμπειρία, τεχνογνωσία και καλές πρακτικές».
Ο κ. Δημητριάδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέρει περισσότερο από όλα την αντιδημαρχία περιβάλλοντος και ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή δημιουργία λαχανόκηπων και οπωρώνων σε ανεκμετάλλευτα οικόπεδα εντός του πολεοδομικού ιστού. Παράλληλα αναγνώρισε ότι οι χώροι πρασίνου είναι λίγοι στην πόλη και «κάνουμε τα πάντα για να τους αυξήσουμε».
Η κα. Βαρσάμη, Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Θ. δήλωσε ότι μετά από μια σειρά δράσεων και διεργασιών τον τελευταίο χρόνο φτάνουμε στο τέλος ενός πολύ όμορφου ταξιδιού. Στοχεύουμε ώστε οι προσπάθειες όλων να ευοδωθούν ώστε να καθιερωθεί και να εφαρμοστεί το προτεινόμενο πλαίσιο για τους αστικούς κήπους στην πόλη μας δίνοντας έτσι ώθηση και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος.
Τέλος η κα. Παπουτσή, Εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο πολλές πόλεις ενδιαφέρθηκαν και έλαβαν μέρος στα δίκτυα που σχηματίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς το πρόγραμμα URBACT αποτελεί ένα εφαλτήριο, ένα άνοιγμα προς τους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Στη συνέχεια ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αναφορικά με την εμπειρία της ΚΕΔΗΘ από τη συμμετοχή στο δίκτυο, καλές πρακτικές αστικών λαχανόκηπων αλλά και παρουσίαση έργων παρόμοιας θεματικής.
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο RU:RBAN εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος URBACT III. Το δίκτυο συντονίζεται τα τελευταία δύο χρόνια από την πόλη της Ρώμης, βασιζόμενη στην ορθή πρακτική του «Μοντέλου διαχείρισης των αστικών κήπων στη Ρώμη», προκειμένου να μεταφερθούν σε πόλεις της ΕΕ γεωγραφικά απομακρυσμένες, εμπειρίες και πρακτικές σε τρεις διασυνδεδεμένες θεματικές: (α) ανάπτυξη ικανοτήτων για την οργάνωση αστικών κήπων, (β) εμπνέοντας και εκπαιδεύοντας άτομα για τη διαχείριση αστικών κήπων (Gardeners) και (γ) διακυβέρνηση και κανονισμοί αστικών κήπων. Στο δίκτυο συμμετέχουν έξι πόλεις της ΕΕ – Βίλνιους, Κάεν, Κρακοβία, Κορούνια, Λούρες και Θεσσαλονίκη η οποία εκπροσωπείται από την Κ.Ε.ΔΗ.Θ.