Banner Imeridas 20201112 2

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης, Europe Direct Thessaloniki – ΚΕΔΗΘ, την Πέμπτη 12/11/2020, με τίτλο: «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου / Χθες – Σήμερα – Αύριο».

Στην εκδήλωση, που προβλήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Europe Direct και του LiveMedia.gr, παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες και παρουσιάστηκαν οι πολιτικές που ασκεί η ΕΕ προς όφελος των πολιτών και σχετίζονται με τον 7ο προϋπολογισμό της ΕΕ και την Πολιτική Συνοχής.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας με θέμα: «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου» ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα αλλά και στο σχεδιασμό της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε η συζήτηση με θέμα: «Πως επιδρά η Ευρώπη με τα έργα της και την παρουσία της, στη ζωή των πολιτών» κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κα Βούλα Πατουλίδου – Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλης Κούπκας – Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης και κα Ιωάννα Κοσμοπούλου – Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ , με έμφαση το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και τα οφέλη που αποκομίζουν οι πολίτες από αυτά.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας με θέμα: «Χθες – Σήμερα – Αύριο», δίνοντας το λόγο στους νέους, παρουσιάστηκε ο διαγωνισμός ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον ομώνυμο τίτλο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά τέσσερις ομάδες, φοιτητών και σπουδαστών των τμημάτων Δημοσιογραφίας και Κινηματογράφου σχολών ΙΕΚ και Πανεπιστημίων της πόλης μας, λόγω όμως των έκτακτων υγειονομικών εξελίξεων μόνο δύο μπόρεσαν να στείλουν το απαραίτητο διαγωνιστικό υλικό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των ομάδων που συμμετείχαν, κα Δήμητρα Σταμπουλή – της ομάδας ThessPeople, που ήταν και η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού,  και κα Αλεξάνδρα Παύλου – της ομάδας OneforOne, μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους από τη διενέργεια του ρεπορτάζ και της επαφής που είχαν με τους πολίτες. Κατά τη διάρκειά του απευθύνθηκαν σε πολίτες της πόλης προκειμένου να διερευνήσουν την αντίληψη που έχουν για την εικόνα της πόλης στο παρελθόν (χθες), πως διαπιστώνουν ότι έχει αλλάξει στο παρόν (σήμερα) και τι προσδοκούν για το μέλλον (αύριο), θέτοντας ως βασικό σημεία αναφοράς τις χρηματοδοτήσεις-έργα που υλοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν από την κα Χριστίνα Χαλεπλίδου – Δημοσιογράφο και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού στην οποία συμμετείχαν επίσης ο κ. Μπάμπης Γιαννακίδης – Δημοσιογράφος και ο κ. Κώστας Μπλιάτκας – Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.

Στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης τοποθετήθηκε στο ερώτημα «Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της» δίνοντας έμφαση στα οικονομικά εργαλεία που αναπτύσσει για τη στήριξη των κρατών – μελών της, τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό που σχετίζεται με τον περιβαλλοντικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της χωρίς να εγκαταλείπει όμως το μοντέλο κοινωνικής συνοχής που τη διέπει.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Κώστας Μπλιάτκας. Παρακολουθήστε την ημερίδα στους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook: https://www.facebook.com/131452960368775/videos/357589105518296

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=F2sjamkB23E&t=169s