92283415 2285147448453788 1817186781603299328 O 2

Δράσεις για τους μικρούς της φίλους που μένουν σπίτι ετοίμασε η ΚΕΔΗΘ

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Μπορεί τα σχολεία και οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας να είναι κλειστές, όμως η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης είχε γρήγορα αντανακλαστικά και ετοίμασε δράσεις για τους μικρούς της φίλους που αυτό το διάστημα μένουν σπίτι. Ανακοίνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής, κάλεσε τα παιδιά να φτιάξουν το «Ημερολόγιο του Κορωνοϊού», ενώ παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτά εκπαιδευτικές δράσεις.

Απευθυνθήκαμε στην Δρ Βιοχημείας, Δημοτική Σύμβουλο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου για να μας εξηγήσει το πώς γεννήθηκαν οι παραπάνω δράσεις.

Santospiti 2

«Η ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης) είναι ένας οργανισμός με πολλούς άξονες δράσεις για παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της. Η καρδιά της όμως χτυπάει στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), όπου απασχολούνται περίπου 600 παιδιά τυπικής εκπαίδευσης και 50 ΑμεΑ. Στις 10 Μαρτίου ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με σύγχρονη και επίκαιρη θεματολογία: παιδί και περιβάλλον, παιδί και διαδίκτυο, διατροφή, bullying και διαφορετικότητα, μουσειακή και κυκλοφοριακή αγωγή.

Και στις 11-3-2020 εκδίδεται η περίφημη ΠΝΠ, που αναστέλλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας και φυσικά ανάμεσά τους και των ΚΔΑΠ. Τα “παιδιά” μας βρίσκονται ξαφνικά κλεισμένα στο σπίτι χωρίς μαθήματα, χωρίς δραστηριότητες, με άπειρο ελεύθερο χρόνο. Και φυσικά κάτι έπρεπε να γίνει γι’ αυτό. Το μυαλό μου στριφογύριζε. Η ΚΕΔΗΘ είναι μια Δημοτική Επιχείρηση που εξ αντικειμένου δεν είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θα μπορούσαμε να πούμε “Μένουμε όλοι στο σπίτι και περιμένουμε να περάσει αυτή η λαίλαπα”.

Φυσικά και δεν το είπαμε, ούτε και το κάναμε. Αμέσως οργανωθήκαμε με τους συνεργάτες μου στην ΚΕΔΗΘ και ήδη στις 16/3/2020 είχαμε στήσει την πρώτη δράση. Από την επομένη ξεκίνησαν να αναρτώνται σελίδες εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού, αλλά και ψυχαγωγικού περιεχομένου για επανάληψη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών. #ΣπίτιΓιαΜελέτη

Από 27/3 γίνεται παρουσίαση μιας ταινίας με το αντίστοιχο link για να την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι ελεύθερα από το youtube. #ΣπίτιΓιαΤαινία

Από 30/3 ανεβαίνει ένα παραμύθι με ελληνική αφήγηση. #ΣπίτιΓιαΠαραμύθια

Από 6/4 αναρτάται ειδικά επιλεγμένο υλικό που απευθύνεται στους ωφελούμενους του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Άτομα με Αναπηρία). #ΚΔΑΠΜΕΑ.

16f1b 0 2

Όλες οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας #menoumespitimetinkedith, είναι καθημερινές και αναρτώνται στη σελίδα fb: ΚΕΔΗΘ – Kedith – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης https://www.facebook.com/kedith.EYC2014/

Επίσης επιμέρους δράσεις αναρτώνται καθημερινά στις σελίδες όλων των ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗΘ.

Από την Κυριακή των Βαΐων θα προτείνεται καθημερινά και μία πασχαλινή κατασκευή με το κατάλληλο εποπτικό υλικό #paschametinkedith.

Τέλος θέλοντας να αποτυπώσουν τα παιδιά αυτήν την περίεργη καθημερινότητα στο χαρτί και να την κρατήσουν ως ανάμνηση για πάντα, τους προτείναμε δύο δράσεις:

1.       Δημιουργία του «Ημερολογίου του Κορωνοϊού», όπου θα καταγράφουν καθημερινά με ημερομηνία τις δραστηριότητές τους μέσα στην ημέρα συνοδεύοντας την περιγραφή με μια ζωγραφιά.

2.       Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα «Η ζωή μας πριν και μετά τον COVID-19». Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν 2 εικόνες από την καθημερινότητά τους πριν την εμφάνιση του ιού και μετά.

Όταν τα παιδιά γυρίσουν πίσω στα ΚΔΑΠ τους σε μια εκδήλωση ειδικά γι’ αυτό το σκοπό θα παρουσιαστούν οι εργασίες τους και οι καλύτερες θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό έπαθλο!!!».

#ΗμέρεςΚαραντίνας

16f1 C 2

Ποιος ο στόχος για τις παραπάνω δράσεις; «Αποσκοπούμε όχι μόνο να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά, αλλά να τα φέρουμε κοντά στους γονείς τους και να κάνουν πράγματα μαζί, ώστε όλη αυτή η συγκυρία να μην είναι μια οδυνηρή ανάμνηση», δήλωσε η κυρία Κοσμοπούλου.

Παράλληλα ανέφερε πως η ίδια συμμετέχει ενεργά στο οργανωτικό κομμάτι των εκδηλώσεων: «Δεν είμαι θεατής σε όλα αυτά. Συμμετέχω, επιλέγω ταινίες και παραμύθια, επιμελούμαι, γράφω κείμενα και κάνω αναρτήσεις και το χαίρομαι από καρδιάς. Και πιστέψτε με δεν το κάνω μόνο γιατί πρέπει, αλλά μέσα από όλη αυτήν την προσπάθεια “κρατιέμαι” κι εγώ».

Όσο για το πώς αντιδρούν οι γονείς; «Μας ευχαριστούν με μηνύματα. Παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλον και γινόμαστε για λίγο παιδιά, με όνειρα και ελπίδα», σημείωσε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ και υπογράμμισε: «Οι καιροί είναι χαλεποί για να διαφημίζουμε απλά το έργο μας. Κάνουμε το καθήκον μας κι αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης’