Συνέντευξη στον Γιάννη Γκουμάκη στο MyPortal.gr έδωσε η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ και Δημοτική Σύμβουλος Δρ Δήμητρα Ακριτίδου σχετικά με την πολυσχιδή δράση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) αλλά και για τις ενέργειες της στην προεδρία της Επιχείρησης. Η κ. Ακριτίδου αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα δράσεων της επιχείρησης αναφορικά με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αλλά και τον προγραμματισμό δράσεων ενόψει καλοκαιριού, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχει φέρει η προεδρία της στην επιχείρηση σε σχέση με πριν.
Ποια είναι τα προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιεί η ΚΕΔΗΘ σήμερα;
Σήμερα στην ΚΕΔΗΘ λειτουργούν και υλοποιούνται μία σειρά προγραμμάτων προς όλους τους ενδιαφερομένους για τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, με μεγάλη συμμετοχή. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης προγράμματα όπως η Κινητικότητα Νέων και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ο εθελοντισμός στην πράξη, Softskills: Πως επηρεάζουν την επαγγελματική μας ζωή και την προσωπική μας ανάπτυξη κ.α. Όλα βεβαίως γίνονται διαδικτυακά λόγω των ειδικών συνθηκών που μέχρι τώρα υπαγορεύει η πανδημία. Δράσεις με επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα επίσης ξεκίνησαν τρεις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μου με σκοπό την συνεχή παρουσία του φορέα που εκπροσωπώ στην πόλη.
Παρακολουθήσαμε τον προηγούμενο μήνα δράσεις από πλευράς σας αναφορικά με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Τι περιλάμβαναν οι δράσεις αυτές και τι αντίκτυπο πιστεύετε έχουν στις νέες και τους νέους της πόλης μας;
Γνωρίζετε και ακούτε συνεχώς τα τελευταία χρόνια η βία κατά των γυναικών να γνωρίζει σημαντική αύξηση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Ασχολούμαι με τα θέματα της βίας έναντι των γυναικών , την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και όλες τις μορφές της βίας εδώ και πολλά χρόνια ούσα καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που επιμορφώνει Δημοσίους υπαλλήλους για τα θέματα αυτά, ταυτόχρονα διδάσκουσα τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Προγράμματα ευαισθητοποίησής τους και ακόμη εισηγήτρια σε σεμινάρια με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και έχω επιμορφώσει εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς οι οποίοι με μεγάλο ενδιαφέρον βλέπουν και γνωρίζουν τις γενεσιουργές αιτίες των ζητημάτων αυτών και ταυτόχρονα τις διαδικασίες των δομών της χώρας για την προστασία των θυμάτων, έως και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις διεθνείς συμβάσεις , τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Έτσι λοιπόν η αγωνία μου, που είμαι σίγουρη ότι είναι όχι μόνο δική μου, αλλά και όλων των υγιώς σκεπτόμενων ατόμων, είναι που πάει αυτή η κατάσταση και πως η ελληνική πολιτεία και η διεθνής κοινότητα θα προστατεύσει τα πολύ ευάλωτα άτομά της, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες του κόσμου. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος και την κρισιμότητα της κατάστασης. Η βία έναντι των γυναικών είναι σε σημαντικό βαθμό θέμα στερεοτύπων και ιδιαίτερα θέμα πολιτισμικό και κουλτούρας. Η βία αποτελεί παρακμιακή συμπεριφορά μιας κοινωνίας και ενός πολιτισμού.Η εξάλειψή της είναι ζήτημα πρωτίστως κουλτούρας. Η αλλαγή της κουλτούρας απαιτεί συνεργασίες των φορέων δημοσίων και ιδιωτικών, αλλαγή κουλτούρας, πρωτοβουλίες στήριξης των θυμάτων, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση των καταγγελιών τους. Δράσεις και πρωτοβουλίες προς την σωστή κατεύθυνση γίνονται, αλλά πέρα από τις ενημερωτικές καμπάνιες που γίνονται , την εκπόνηση μελετών για τα αίτια της βίας, χρειάζονται να γίνουν σχεδιασμοί θυματοκεντρικών πλαισίων δράσης, στις οποίες τα θύματα θα μπορούν να βρουν συνολική, συντονισμένη υποστήριξη από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων. Η πρόληψη της βίας απαιτεί κοινωνική αλυσίδα συντονισμού, μαζί με την συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών. Προϋποθέτει δράσεις ενημέρωσης στην οικογένεια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συνολική αντιμετώπιση της κουλτούρας της βίας. Με αφορμή λοιπόν την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώσαμε μία εκδήλωση με ένα μουσικοκινητικό – θεατρικό δρώμενου με την συμμετοχή ηθοποιών, μουσικών και χορογράφου, που με μεγάλη επιτυχία το παρουσίασαν με μουσική υπόκρουση κλασσικών κομματιών παιγμένα σε πιάνο, υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία της εκδήλωσης φάνηκε στα πρόσωπα του κόσμου που την παρακολούθησε και συγκινήθηκε από αυτό.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ (https://myportal.gr/dimitra-akritidoy-stochos-moy-i-veltiosi-leitoyrgion-kai-ypiresion-tis-kedith/)