Holocaust 2

Το Διαδραστικό διαδικτυακό εργαστήριο ‘Remember Holocaust- Building Bridges for a Common Future’, είναι μέρος του έργου ‘Remember Holocaust- Building Bridges for a Common Future’, εστιάζοντας στη μνήμη του Ολοκαυτώματος, στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης του παρελθόντος και στην ενίσχυση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα θέματα υπό διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είναι τα στερεότυπα, ο ρατσισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και οι αξίες της αλληλεγγύης, της ένταξης και της ειρήνης με βάση το παράδειγμα του Ολοκαυτώματος.

Πότε: 20 Οκτωβρίου 2020 στις 18:00 CET

Ποιος μπορεί να συμμετέχει: ενδιαφερόμενοι (18+) από Ελλάδα, Σλοβακία, Γερμανία και Πολωνία.

Ο κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι να προσελκύσει την προσοχή των συμμετεχόντων στο παράδειγμα του Ολοκαυτώματος: πως τα ναζιστικά φασιστικά εγκλήματα είχαν τις ρίζες τους σε αυτήν την ιδεολογία και πως τα συντρίμμια του εξακολουθούν να επηρεάζουν τους ανθρώπους ως προς τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και την ξενοφοβία που τους διακατέχει.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν μορφές ρατσιστικής προπαγάνδας και των συνεπειών της, όπως στην περίπτωση της άνοδου των ακροδεξιών καθεστώτων.

Οι συμμετέχοντες, μέσω αυτής της δραστηριότητας, θα εξετάσουν επίσης τις πρακτικές που ενδυναμώνουν τις αξίες της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της διαφορετικότητας και της ένταξης: τις κοινές αξίες των κρατών μελών της Ένωσης, όπως ορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εργαστήριο θα αποτελείται από 2 συνεδρίες, από μιάμιση ώρα περίπου έκαστη.

Η πρώτη συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην εισαγωγή των συμμετεχόντων στο έργο και το εργαστήριο, καθώς και να γνωριστούν μεταξύ τους μέσω μιας δραστηριότητας ανταλλαγής προσωπικών προτιμήσεων (ποια ταινία ή τηλεοπτική σειρά είναι σημαντική για εσάς;). Επιπλέον, η συνεδρία θα παρουσιάσει έργο σχετικά με στερεότυπα και προκαταλήψεις χρησιμοποιώντας προπαγανδιστικό υλικό από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και ρατσιστική προπαγάνδα από τα τελευταία χρόνια. Πώς είναι δυνατόν μια εικόνα να μεταφέρει ένα μήνυμα μίσους; Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον ρατσισμό σε νέες μορφές επικοινωνίας, όπως τα μιμίδια (memes) ;

Η δεύτερη συνεδρία θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες παρατηρούν τον ρατσισμό στο περιβάλλον τους και θα προσφέρει ένα χώρο για να μοιραστούν και να προβληματιστούν σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για να τον μειώσει και να κινηθεί προς μια πιο περιεκτική κοινωνία που θα βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα τα εργαλεία και οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου βασίζονται στη μη τυπική μάθηση και στη μεθοδολογία learning-by-doing: παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης (ice-breaking) , ενεργοποιητές, εκπαιδευτικά παιχνίδια, κουίζ κ.λπ.